29 april 2014

Gluten- och laktosfria pannkakor

De senaste veckorna har varit intensiva, då det tagit mig lite tid att komma in i nya rutiner.
Det finns många bra saker med min nya arbetsplats, men det bästa är förstås människorna jag arbetar med.
De är ett gäng roliga, glada, trevliga, matälskande och fantastiskt öppna människor.
Varje dag möts jag av glada tillrop över det jag skapar i köket och måltiderna följs av en mängd: 
Ååh vad gott! Mmmmm! Fantastiskt gott! 
Självklart är det enormt roligt att få ett sådant gensvar, men inte bara det, utan det finns även en tillåtande atmosfär där jag kan vara mig själv och "göra min grej". Allt detta bidrar till att det jag gör blir bra. Jag känner mig trygg och omtyckt och har dessutom roligt under tiden. Kan det bli så mycket bättre?
Det enda som skulle kunna förbättras, vore ju om jag hade min mästerfotograf till hands, för att ta bilderna som läggs upp här. Efter lite funderande har jag gjort så att jag numera finns på Instagram, där man kan följa mig med det jag gör på arbetet.
Sedan kommer jag att lägga upp Emmes fotografier precis som vanligt, men att det kommer även förekomma recept på maten som visas på Instagram.

Jag kan väl inte påstå att den "traditionella husmanskosten" hör till mina favoriter i köket. 
Får jag välja blir det mat ifrån andra kulturer, inte nödvändigtvis med mycket hetta, men gärna med mycket smak och färg.
Detta till trots har alltid gillat pannkakor, även om jag kanske fortfarande tycker att det inte är "så mycket mat", utan lite mer som fika liksom våfflor, eftersom det är sött. Men gott är det!
Det är ju dessutom vad som kan kallas för mjölmat, och det brukar kunna lägga sig fint som en klump i magen, inte världens nyttigaste för tarmarna. 
Så nu när jag äter glutenfritt har jag experimenterat lite för att hitta ett gott och bra pannkaksrecept.
Personligen tycker jag det här är godare än att använda bovete, för de här smakar verkligen som "riktiga" pannkakor.

I torsdags lagade jag gul ärtsoppa och pannkakor till lunch på jobbet.
Receptet till ärtsoppan hittar du här. Väldigt enkel och hur god som helst.

Bilden nedan togs för ett par veckor sedan hemma.



Här kommer mitt absolut bästa pannkaksrecept:
Till ca 3-4 personer
3/4 dl majsmjöl - inte maizena stärkelse utan majsmjöl
3/4 dl havremjöl
1 1/2 dl rismjöl
1/2 tsk salt
1 msk pofiber
1 msk fiberhusk
ca 7 dl laktosfri mjölk
3 ägg
2-3 msk smör

Blanda ihop alla torra ingredienser först och tillsätt sedan mjölken och äggen och sist smöret.
Använd sedan en liten, lite klick smör vid gräddningen av varje pannkaka.
Jag använder en stekpanna som är gjord av teflon på insidan och det tycker jag fungerar utmärkt.
Värm upp stekpannan så den blir riktigt varm, och sänk sedan värmen så du får en lagom temperatur.
Om de mot förmodan skulle fastna i pannan, sänk värmen och framför allt ha lite smör mellan varje gräddning.
Följ mig gärna på Instagram: wakandaskitchen

I Ljus & Kärlek
Wakanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar