Gott Nytt 2015!
Jag har varit frånvarande från bloggen så länge, så jag vet inte riktigt var jag ska börja.
Men nu är det ett nytt år och eftersom jag genomgår stora förändringar i mig själv kommer det även synas här på bloggen.
Ännu mer fokus kommer att hamna på mat som hjälper kroppen att läka sig själv. Jag har upplevt en tung höst fysiskt men känner tillförsikt och glädje över att vända nytt blad och starta om på nytt.
Jag har blivit sjuk, eller kanske rättare sagt så är min kropp i stor obalans.
Min sköldkörtel är förstorad. Med största sannolikhet har jag något som heter Hashimotos sjukdom som är en autoimmun sjukdom. Inte alls kul, man jag har bestämt mig för att göra det bästa möjliga av situationen.
Jag befinner mig just nu under utredning av läkare men jag håller på att läsa allt jag kan komma över, för att lära mig mer om mitt tillstånd och hur jag bäst läker mig själv. Finns mycket att lära och begrunda. De första riktigt stora utmaningarna är att börja utesluta kaffe och socker.
Så här börjar en ny resa. Jag tänkte berätta om vad som händer, hur det går, vad jag lär mig, vad som fungerar för mig osv. Men fortfarande är det ju så att recept kommer finnas, och god hälsosam mat för alla.
Jag fick de bästa av julklapparna även i år. Två fantastiskt fina kokböcker; Friendly Food och Green Kitchen stories. Fantastiskt inspirerande. OCH en begagnad systemkamera
Här kommer de första bilderna jag tagit själv med min fina Nikon D90.
Finaste dottern går ju numera på Ålands Folkhögskola - Naturfotolinjen, och jag har verkligen saknat hennes hjälp att fotografera min mat. Men nu ska jag lära mig det me!
Det första jag gjorde efter inspirationen från mina nya böcker var att återigen göra egen mandelmjölk. Fantastiskt gott och enkelt!
Mandelmjök
Du behöver 2 dl mandel
1-2 dadlar
5 dl vatten
Gör så här:
Lägg mandel i blöt över natten.
Häll bort vattnet och häll på nytt kallt vatten
Mixa nötterna och dadlarna med vattnet i en mixer.
Du kan börja med halva mängden vatten och hälla på resten på slutet om det är risk att det rinner över. Sila igenom en silduk och häll upp på flaska.
Håller ca 2-3 dagar i kylskåp.
Gott till gröt, musli eller att dricka som den är.
Superbra alternativ till animalisk mjölk.
Lycka till !
Egen muesli är en favorit i repris, men så bra att ha till hands hemma när sötsuget sätter in.
En morgon provade jag också att göra kokosgröt, enligt Friendly food.
Riktigt gott och väldigt mättande
Riktigt gott och väldigt mättande
Du behöver:
1 dl hirsflingor
1/2 dl kokos
2 dl vatten
lite örtsalt
En nypa äkta vaniljpulver (jag hade inget hemma så det gick bra utan också)
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och låt dem småkoka ihop till en gröt.
Jag toppade gröten med färska bär, solrosfrön och lite kokos.
Servera med valfri mjölk.
Jag använde mandelmjölk. Jättegott
Och som vanligt bakar jag mitt glutenfria bröd. Denna gång linfröfrallor. Jättegoda.
Till dem behöver du:
1 dl linfrö
5 dl durramjöl
1/2 dl nyponmjöl
2 msk psylliumfröskal
1 tsk salt
1-2 tsk brödkryddor
50 gr jäst (jag använder alltid torrjäst)
1/2 dl olja eller kokosolja
1/2 dl mörk sirap
2 dl kokande vatten
3-4 dl kallt vatten
1 dl linfrö
5 dl durramjöl
1/2 dl nyponmjöl
2 msk psylliumfröskal
1 tsk salt
1-2 tsk brödkryddor
50 gr jäst (jag använder alltid torrjäst)
1/2 dl olja eller kokosolja
1/2 dl mörk sirap
2 dl kokande vatten
3-4 dl kallt vatten
Gör så här:
Börja med att hälla det kokande vattnet över linfröna och låt dem stå och svälla en stund.
Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke
I linfröna häller du sedan olja, sirap och resten av vattnet.
Blanda allt ordentligt en stund.
Låt jäsa i bunken ca 20 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Klicka ut bröden med en stor slev på bakplåtspapper och grädda i ca 15-20 minuter.
De passade väldigt bra till currysoppan jag gjorde, även om de funkar precis lika bra som frukostbröd.
Allt gott till er!
Lycka till
Ljus & Kärlek
Wakanda
Hej!
SvaraRaderaNär du skriver 50 g jäst - menar du 50 g färsk jäst dvs 1 påse (12g) torrjäst?
Mvh
Boel
Hej, jag tog vanlig jäst men halva mängden, smulade och hällde på linfröblandningen och så tog jag honung istället för sirap och lät jäsa i en timme. Blev höga och jättegoda!
SvaraRadera