Under mellandagarna brukar vi träffas, jag och mina "systrar". Ja, jo för vi är inte köttsliga systrar utan mera systrar i själen. Vi träffas flera gånger under året men just mellandagarna efter jul och innan nyår, brukar vi se till att ses, dela våra innersta tankar, det som vi önskar lämna bakom oss och våra förhoppningar inför det nya året med allt vad det innebär.
Det blir ju självklart också ett tillfälle att njuta av god mat tillsammans. Ibland har vi knytkalas och ibland vill jag skapa något roligt och bjuda på. Eftersom jag fått så många fina kokböcker i julklapp var jag väldigt inspirerad, så det blev ett hop plock av olika recept.
Menyn denna dag den 29 dec 2013 var:
Ostgratinerad böngryta
Vitkål & spenatsallad med sting
Stekt tofu
(kikärtsbiffar med hemgjorda glutenfria pitabröd - rester sedan dagen innan)
Glutenfria baguetter
Hemgjord färskost smaksatt med vitlök och soltorkade tomater
Till dessert:
Raw hallontårta med päronmousse
Finns det nåt mysigare än att dela riktigt god mat med finaste vännerna och familj?
Dagen till ära hade vi dessutom strålande solsken :)
Den här salladen blir godast om den får stå till sig under natten, så tipset är att göra den dagen innan.
Den blev helt fantastiskt god och räckte i flera dagar. Håller dessutom i kylskåp upp till 4 dagar.
Vitkålssallad med sting kommer från kokboken "Maten är min medicin" av Janesh Vaidya.
Till salladen behöver du: 1/2 vitkålshuvud, 2-3 morötter, 1 liten purjolök, 1 liten fänkål, 250 gr färsk spenat, 1/2 dl hackade valnötter, 1/2 dl hackade hasselnötter, saften från 1 citron.
Till dressingen behöver du:
4 vitlöksklyftor, 1 1/2 dl olivolja, 1 ägg, 1 tsk flingsalt, 2 tsk gurkmeja, 2 msk finhackad färsk ingefära, 1 krm malen chilipeppar.
Strimla vitkålen fint. Riv morötterna grovt, strimla fänkål och purjolök i tunna strimlor.
Pressa över citronsaften och blanda runt.
Blanda till dressingen med en mixerstav. Häll upp en del av oljan och mixa i vitlöksklyftorna. Knäck sedan i ägget. Tillsätt resten av oljan medan du mixar tills den har blivit vitaktig lik majonnäs. Ha i resten av ingredienserna och häll den över salladen. Jag väntade med att ha i nötterna tills nästa dag för att de inte skulle bli mjuka.
Blanda väl - gärna med händerna - tills allt är väl blandat. Ställ kallt över natten.
Till brödet hade jag bestämt mig för att göra egen färskost. Du förbereder även denna dagen innan, då den behöver stå och rinna av under natten.
Jätte enkelt och såååå gott!
Du behöver:
1 liter fil
3 dl gräddfil
3 dl gräddfil
Smaksättare: Vitlök, färska kryddor, salt, soltorkade tomater, oliver mm.
Värm fil och gräddfil i en kastrull till ca 50 grader, rör om med jämna mellanrum. Jag har ingen termometer utan kände efter med fingret. Den ska bli drygt fingervarm.
Sedan häller du upp den i en silduk, och låter stå kallt under natten. Jag har läst att det fungerar med kaffefilter om du inte har en ställning och silduk, men då kan du nog bara göra halva satsen annars ryms det inte i filtret.
Nästa dag har du färskosten klar att smaksättas.
Jag delade upp min sats i två delar. I den ena hade jag små semi soltorkade tomater som jag skar i små bitar, 1/2 kruka basilika, 1 liten klyfta vitlök och salt.
Den andra hade jag bara 2-3 klyftor vitlök, några blad finhackad basilika och örtsalt + flingsalt.
Till böngrytan använde jag en mängd blandade bönor som jag blötlagt själv och kokat i flera timmar. Sedan hade jag i passerade tomater, vitlök och en mängd kryddor: koriander, chili, spiskummin, grönsaksbuljong och vitpeppar. När jag var nöjd med smaken la jag upp grytan i en ugnsfast form och hade på grovriven cheddar. Sedan gratinerade jag den i ugnen tills den fått fin färg, 225 grader i ca 20 minuter. Till grytan hade vi stekt tofu.
Gudomligt god sallad
Färskosten med soltorkade tomater
Stekt tofu
Några av systrarna valde att även smaka kikärtsbiffarna med de hemgjorda pitabröden från dagen innan.
Recept på detta kommer senare.
Och slutligen till dessert; en tårta inspirerad från samma bok som salladen, även om jag inte gjorde den helt som det stod.
Till bottnen behöver du:
2 dl mandel, ca 15 dadlar, 2 msk kokosolja, 1 dl kakao, 1/2 tsk vaniljpulver, 1/2 tsk kanel, 1/2 tsk malen ingefära.
2 dl mandel, ca 15 dadlar, 2 msk kokosolja, 1 dl kakao, 1/2 tsk vaniljpulver, 1/2 tsk kanel, 1/2 tsk malen ingefära.
Lägg alla ingredienserna i en matberedare och mixa tills du får en fingrynig massa.
Tryck ut massan i en rund springform med löstagbar kant med en slickepott.
Ställ i frysen.
Päronmousse:
3 mogna päron, 2-3 msk agavesirap, 1/2 dl yoghurt, 1 krm vaniljpulver.
3 mogna päron, 2-3 msk agavesirap, 1/2 dl yoghurt, 1 krm vaniljpulver.
Skala och skär päronen i skivor och lägg på ett fat. Ringla över sirapen. Täck med plast och ställ i frysen ca 1 timme tills de är helt frysta.
Mixa päronen till en sorbet liknande konsistens och bre på tårtbottnen. Ställ tillbaka i frysen.
Under tiden tog jag 1 pkt frysta hallon och tinade dem försiktigt i en kastrull bara så pass att de gick att mosa, blanda i lite honung och ta av från spisen innan det blir för varmt. Ta ut tårtan ur frysen. Lossa kanten och bre på hallonröran. Toppa med färska hallon och strö över lite kokos. Klart!
Låt gärna tårtan stå en liten stund i rumstemperatur så den hinner tina lite grann.
Lycka till!
Ljus & Kärlek
Wakanda
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar