28 januari 2014

Ayurveda inspirerad linsgryta med bovete och svart ris

Hej på er!
Nu var det så länge sedan jag skrev, och snart är januari slut.
Jag upplever alltid att bara januari har gått så känns allt så mycket lättare. Innan man vet ordet av så närmare sig våren, och ljuset har sakta men säkert börjat återkomma.
Dagarna ägnar jag bland annat åt att skriva på min kokbok, och leta jobb.
Jag har ju självklart fortsatt att laga mat, även om inte jag skrivit om det här.
Känner att jag befinner mig i  något slags vacuum och jag har saknat den där riktiga inspirationen, den som brukar sätta fart på mig på alla möjliga vis.....

Har känt att så här års, när det är kallt så blir jag åter igen inspirerad av Ayruvedisk matlagning, så den senaste veckan har jag försökt att äta mer som den läran rekommenderar min kroppstyp "vata".
Framför allt är varm mat viktig, och att man äter huvudmålen mitt på dagen och ett lättare mål på kvällen. 
Jag upplever att det gör en skillnad, och hjälper till att balanser upp både kropp och själ.
Med andra ord mår jag riktigt bra av att äta så.
Ayurveda är ju en flera tusen år gammal visdom, och jag kan bara det lilla jag har läst mig till, men jag tycker det är fascinerande och upplyftande att låta mig inspireras av den visdomen.
Så här kommer lite inspiration om ni vill prova!


Jag höll på att rensa i skafferiet härom dagen, och hittade då flera påsar med helt bovete som jag inte använt på ett tag. På dem läste jag att man även kunde använda bovete istället för ris. Det måste jag prova, tänkte jag. Det blev mycket gott och lättsmält. Jag kokade även lite svart ris till och gjorde en enkel linsgryta. Gott, nyttigt och värmande.


När det gäller bovetet följde jag instruktionen på påsen.
Det är viktigt att man sköljer det i hett vatten först för att bli av med bittra ämnen.
Efter det följde jag rådet att torka det i en torr stekpanna, innan jag kokade det.
Inte så krångligt som det låter, och det skulle bara koka ca 10 minuter.
En annan sak är att bovete går bra ihop med koriander. Jag älskar färsk koriander. 
Det tog ett tag innan jag lärde känna kryddan men nu är jag helt såld!
Så om du gillar koriander klipp över färsk koriander. Det ger ett lyft!

Det svarta riset liksom andra "grova" rissorter skall inte saltas förrän i slutet av koktiden. 
Kan vara bra att komma ihåg. Det har ju dessutom en rätt lång koktid, men
då får man ju mer fibrer och vitaminer också.
Till detta hade jag en enkel variation av linsgryta.
Jag tog de grönsaker jag hade hemma; en bit färsk ingefära, salladslök, fänkål, selleri, morot och broccoli. Skar grönsakerna i små bitar som jag sedan stekte lätt i lite kokosolja. Sedan hällde jag på passerade tomater, hade i grönsaksbuljong, curry och malen koriander. Efter ca 5 minuter hade jag i små röda torkade linser. De har en koktid på bara 10 minuter.
När allt var klart la jag upp det på tallriken, klippte över färsk koriander och i mitten la jag en lite klick med ricottaost. Klart.


Hoppas ni gillar det!
Lycka till.
Allt gott så länge.

Ljus & Kärlek
Wakanda

2 kommentarer:

  1. Hej Patricia! Du har fantastisk vackra bilder och underbara recept. Den här linsgrytan ser jätte gott ut! Tack för att du delar med dig! Dina GF recept delar jag med till dem som behöver! ;)

    SvaraRadera
  2. Hej Sofia! Vad roligt att du gillar dem! Jag blir så glad när någon skriver en kommentar. Ja, dela dem där du vill. Det är ju det som är meningen! Tack! <3

    SvaraRadera