22 november 2012

Kantarellbiffar med granatäpple i balsamvinäger

Kantareller, persilja, flingsalt


Mixade kantareller, vegofärs, ris, persilja och fetaost.

Dottern hjälper mig steka biffarna



Sesampanerade Kantarellbiffar med fetaost, kantarellsås och granatäpple i balsamvinäger

Du behöver:
Stekta kantareller
vegofärs av något slag
kokt, kallt basmatiris
Vitlök
Gul lök
Färsk persilja
Sojamjöl
Fetaost
Sesamfrön
Grönsaksbuljong
Salt och vitpeppar
Granatäpple
Balsamvinäger

När jag lagade dessa på senaste gruppen var de mycket uppskattade och receptet efterfrågat.

Jag använder stekta kantareller, så beroende på om du har förstekt dem eller har dem i frysen så går det bra. Bara tina upp dem. I en bunke lägger jag i kantarellerna och persilja.
Börja med att finhacka löken och vitlöken - alternativt matberedare. Stek löken i olivolja tills den börjar bli mjuk. Ha inte för hög värme så den bränns, den ska småputtra en stund på svag värme. När löken är färdig lägger du den i samma bunke som kantarellerna. I skål nr 2 har du hällt upp din vego-färs. Tina den  och sedan blandar du i lite sojamjöl. Ta nu mixerstaven och mixa kantarellerna, löken och persiljan och kryddorna. När det är en len konsistens vänder du ner vegofärsen, det kokta riset och sist den tärnade fetaosten.
Denna gång panerade jag biffarna i sesamfrön och det blev både festligt och gott, men det går precis lika bra att steka dem som de är.


14 november 2012

Krämig champinjonsoppa med varm macka



Som jag skrivit förut lagar jag mycket soppor just nu. Fortsätter att experimentera med alternativ till vanlig grädde och andra mjölkprodukter. Igår lagade jag en otroligt enkel men supergod champinjonsoppa. Självklart går den att variera hur mycket som helst, men här får ni receptet på den jag jag gjorde:


Du behöver: 1 påse skivade, frysta champinjoner, buljong, vitlök, persilja, alpro soya.

Jag gjorde så här: Koka upp ca 6 dl vatten i en kastrull. Lägg i buljong, frysta champinjoner och  låt allt koka upp. Småputtra ca 5-10 min. Pressa i 1-2 vitlöksklyftor och lägg i en näve persilja. Låt puttra ytterligare ca 5 min. Mixa allt till en slät soppa och tillsätt sedan ca 1-2 dl soyagrädde. Låt allt bli varmt. Klart!

Som vanligt går det ju självklart att bara byta ut soyagrädden till vanlig grädde alt laktosfri grädde/matlagningsgrädde.
Själv har jag alltid gillat att ha i mjölkprodukter och jag kan bara berätta att jag inte saknar det, soya grädden funkar alldeles utmärk och den blir krämig och god, utan animaliskt fett. Så varför inte prova om du är nyfiken?



Till soppan gjorde jag varma mackor.

Jag tog Kung Markattas rågbröd (utan vetemjöl) och hade på några skivor tomat och hade på riven ost. Efter de kom ur ugnen skivade jag på lite avokado.
Ibland äter jag ost, ibland inte. Därför kommer recepten att variera och det är upp till dig som läsare att  välja det du föredrar. Jag vill bidra med olika alternativ och ge dig inspiration att prova det det kanske inte provat förut. Det finns vegan alternativ till vår vanliga ost, eller så hoppar man över den helt och hållet. För att ändå få ett gott varmt bröd, kan du experimentera att pressa lite vitlök över brödet, ha lite olivolja och kryddor + tomat i ugnen. Avokadon gör det hela krämigt.

Lycka till!

9 november 2012

Fredagsburgare i solen

Efter morgonens underbara promenad i solen, var det storstädning i hönshuset.
Hönorna var överlyckliga att få komma ut i friheten utanför hönsgården idag och vi fyllde på nytt spån och ny mat. Stackars Siri ruggar så hon stod och skakade men var ändå rätt nöjd.



Till lunch var det beställt ;) quornburgare. Så vi rörde ihop tinad quornfärs, i med kryddor och stekte i pannan. Lyxade till mig med ost på burgaren idag. Rostade en grov brödbit i brödrosten. Tillbehör var sallad, tomat, rödlök och avokado. Blev jättegott och alla blev nöjda :)

Har ingen bild på burgaren, bara tillbehören.... tagen med min lilla kamera men ändå..
Önskar er alla en underbar fortsatt fredag..... Behöver du idéer för mat i helgen? Hör av dig! Kram

8 november 2012

Saffransdoftande grönsakssoppa


Vi ville gärna ha en värmande soppa till vår höstbuffé. Då jag har använt mig väldigt mycket curry senaste tiden var det första tanken, men kände att det inte passade nu. Men ville gärna ha en soppa som hade en vacker, gärna rödgul färg. Vi spånade ett tag och så kom dottern med förslaget - saffran! Ja det kändes helt perfekt. Men vad ska den innehålla mer? Hmm. Få se, funkar kokosmjölk med saffran? Ja det kan vi informera om att det gick alldeles fantastiskt bra. Tanken var inte att kokosmjölken skulle ge så mycket smak utan mer en fyllighet eftersom jag inte vill använda grädde. Men självklart kan du substituera och ändra som du behagar. Och det funkade. En burk kokosmjölk och ca 5 dl grönsaksbuljong.

Jag använde; 1 stor gul lök, 2 klyftor vitlök, 1 zucchini och en röd spetspaprika. Olivolja. Salt. Grönsaksbuljong, några matskedar tomatpuré och en burk kokosmjölk. Och saffran så klart. Även lite gurkmeja för att hjälpa den gula färgen på traven.

Så här gjorde jag; Jag skar alla grönsaker i bitar och fräste alltihop i olivolja i en stor kastrull tillsammans med saffranet. Storleken på bitarna spelar ingen större roll eftersom allt mixas till en slät soppa i slutet. Efter ca 5 min hällde jag i buljongen och kokosmjölken och lät allt puttra tills grönsakerna blivit mjuka. Sedan mixade jag alltsammans och smakade av med salt, lite mer buljong och hade i tomatpuré till önskad konsistens.

Som vanligt så går det ju självklart att byta ut grönsakerna och sätta till det man gillar. Jag tyckte dock att zucchinin gjorde sig mycket bra, och även paprikan blev god, så jag tycker det blev en bra kombination till just denna soppa. I vanliga fall skulle jag haft i betydligt mer vitlök men tillsammans med saffranet ville jag inte att vitlöken skulle ta över utan bara fungera som smakförhöjare.


                                                        Lycka till med din egen soppa!

6 november 2012

Pumpabröd

Det finns recept som innehåller pumpa, jag valde dock att inspireras av ett recept där de hade bytt ut pumpan mot sötpotatis. Mycket eftersom det var något jag hade hemma.
Som vanligt använder jag inga egentliga mått utan lagar utifrån min intuition.
Sötpotatisen innehåller mycket vätska så därför behövs inte fullt så mycket degspad som du i vanliga fall skulle använda. Jag har dessutom intentionen att inte använda mig av vetemjöl mer än absolut nödvändigt i all min matlagning, varför jag till detta bröd använde mig av sojamjöl, bovetemjöl och grovt rågmjöl. Det senare är ju dock inte glutenfritt men innehåller endast råg. Annars innehåller ofta mjölblandningar ofta även vete.




Du behöver: 
Kokt sötpotatis
Salt
Varmt vatten
Olivolja
Sojamjöl
Bovetemjöl                                                  
Rågmjöl
Torrjäst
Koriander
Pumpakärnor


Jag gjorde så här:

Jag började med att mixa sötpotatisen med mixerstaven så det blev till ett mos. Kokade upp vatten med vattenkokaren och hällde på moset, ca 3-4 dl. Kollade att temperaturen blev lagom, alltså fingervarm. Sedan blandade jag ner ca 1 dl olivolja, en nypa havssalt, ca 1 dl pumpakärnor och sedan mjölet tillsammans med torrjästen, ca 1,5 pkt. Eftersom det ofta blir "tungt bröd" utan vetemjöl kan det behövas lite extra jäst så det orkar jäsa ordentligt. Jag använde ungefär lika delar soja och bovetemjöl, och en aningen mer rågmjöl, mest eftersom degen blev så kladdig och det var svårt att forma bröden.

Nu var ju tanken att det skulle formas som små pumpor, annars brukar jag inte ha så mycket mjöl i degen när jag gör glutenfritt bröd, eftersom det blir alldeles för tungt och kompakt. Så tänk på att degen bör vara kladdig. Använd mjölade händer när formar det. Sedan skar jag fåror nerifrån och nästan hela vägen upp. Formade med händerna små skaft som jag drog upp ur mitten på brödet. När de hade jäst tryckte jag dit lite pumpakärnor runt skaften.

Gräddade de små bröden i varmluftsugn 200 grader i ca 10 minuter, det större brödet i 175 grader i ca 30 minuter.

Brödet blev gott, saftigt och fick en fin färg från sötpotatisen. Koriandern gav en aningen smak. Jag serverade brödet tillsammans med en saffranssoppa.
Lycka till!

5 november 2012

Höst & Halloweenfest

I helgen hade vi en liten Höst & Halloweenfest för vänner och familj. Dottern och jag förberedde i flera dagar och "förlorade" oss i kreativitet och hade fantastiskt roligt under processen. Nedan följer några bilder från buffén vi gjorde och jag kommer att lägga ut recepten kontinuerligt under dagarna som kommer.


Vi gjorde flera olika sorters röror till brödet, currydoftande humus, olivröra, guacamole och kronärtskocksröra med tofu. I stället för salladsskålar gröpte vi ur några persimone och orange paprikor och fyllde med sallad. Kul både som dekoration och som mat.




 Vi hade bestämt oss för en buffé
som gick att förbereda mycket så vi inte skulle behöva stå i köket så mycket under kvällen utan kunna umgås med våra vänner istället.

Här ser ni pumpabröd och två sorters matmuffins.



Jag ville baka ett gott bröd, utan vetemjöl, och sökte runt lite på valfria ingredienser. Bestämde mig för att prova använda sötpotatis och att forma bröden som pumpor. Recept kommer.



Som söt avslutning gjorde vi choklad cup-cakes, dekorerade med marängspöken. De blev otroligt goda och gulliga dessutom!