3 december 2013

Naturligt Glutenfria Saffransbullar

Många av er har säkert redan smakat årets första lussebröd.
Jag har letat runt lite för att hitta några recept på glutenfria saffransbröd, men de flesta jag hittar är gjorda på mjölmixer. De resultaten blir säkert lite mer lika saffransbröd gjorda på vetemjöl, men eftersom jag tycker det är en rolig utmaning att hitta alternativ, och dessutom vill undvika vetestärkelse och istället välja naturliga alternativ, blev det ett nytt recept :)

Jag fick till degen bra, dvs att den jäste fint, och det gick bra att rulla den till lussekatter.
Det enda lilla problemet var att de sjönk ihop lite efter att de kom ut ur ugnen plus att jag tycker de skulle vara lite sötare,
Därför har jag lagt till en halv dl socker och 1 dl vätska i receptet.

Jag har också hittat en för mig ny och underbar (men dock lite dyr) ingrediens, nämligen durramjöl.
Jag hittade det i en väldigt välsorterad glutenfri hylla på Ica Maxi i Häggvik. Toppen!
Jag har hört talas om Friends of Adam förut, men nu går det alltså att hitta deras mjöl i mataffären. Om du går till deras hemsida finner du även en länk på återförsäljare.
Dessutom har de nyligen kommit ut med en ny receptbok som i alla fall ligger överst på min önskelista inför julen ;)



Du behöver:
2 dl rismjöl, 2 dl potatismjöl, 1/2 dl fiberhusk,
1 dl durramjöl, 1 dl havremjöl, 2 dl mager kvarg, 75 gr smör, 5 dl mjölk,
1/2 tsk salt, 1- 1/5 dl socker, 2 pkt torräst, 2 pkt saffran


Stöt två påsar saffran med en sockerbit i en mortel.

Smält smöret och blanda i mjölken, låt allt bli 3 fingervarmt. Jag använder torrjäst – följ anvisningen på förpackningen. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna och blanda i det stötta saffranet. Blanda i kesellan. Blanda ihop till en mycket lös deg och låt jäsa i ca 45 minuter. Tag upp degen och forma degen till lussekatter. Lägg dem på bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite strösocker om du vill. Grädda i ca 10 minuter i 225 grader.


Jag blev nöjd med resultatet, självklart går det bra utan både durramjöl och havremjöl, jag tycker bara att det är trevligt med lite fibrer och mjöl som har lättare att jäsa.
Receptet går att alternera efter dina önskemål. 
Lycka till!

Ljus & Kärlek
Wakanda 

1 kommentar: