18 juni 2013

Julia Childs Choklad & Mandelkaka


Som jag berättade i förra inlägget gjorde jag en chokladkaka i söndags.
Och det var inte vilken kaka som helst, utan receptet är Julia Childs.
Jag har ännu inte köpt hennes bok, så jag sökte runt på nätet efter receptet, och det finns flera. 
Alla säger de att de gör efter hennes recept, men när man kollar närmare så är de lite olika. 
Antagligen för att alla gör (precis som jag tycker är helt rätt) lite som de själva vill.
Jag hittade i alla fall ett med svenska mått till slut, och jag är nöjd med resultatet.
Kanske var den inte riktigt så fantastisk som jag hoppats, men det kanske har med förväntningar att göra?
God var den i alla fall, så jag tänkte dela receptet med er. Ni finner det längs ned.
Bon Apetit!


Du behöver:
3 ägg
1 msk + 100 g strösocker
100 g smör
60 g mandelmjöl 
60 g vetemjöl
120 g mörk choklad gärna hög kakaohalt
2 msk rom eller kaffe - Jag hade ingen rom men väl punch, så det fick bli det istället.
Några droppar mandelarom
Till glasyren:
70 g mörk choklad
1 msk rom eller kaffe - Jag tog bara kaffe.
4-5 msk smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa med kakao en springform.

Separera äggen och vispa ihop vitorna med 1 msk socker till en styv maräng.
Vispa sedan ihop smöret och 100 g socker tills det är fluffigt.
Sikta ihop mandelmjölet och vetemjölet.
Smält chokladen, enklast är i mikron, och blanda i romen/kaffet.
Vispa ner chokladen i smör- och sockersmeten. Vispa sen ner äggulorna tillsammans med några droppar mandelarom. Vänd med en stor slickepott ner en tredjedel maräng och en tredjedel vetemjöl/mandelmjöl. Upprepa två gånger, tills marängen och mjölblandningen är slut.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna helt.

Jag gjorde glasyren under tiden kakan var i ugnen, och sedan ställde jag in glasyren i kylen att tjocka på sig lite, tills kakan var klar och hade svalnat. 
Så här gör du glasyren:
Smält choklad och smör. Antingen i vattenbad, eller i micron. Rör ner rom eller kaffet.
När kakan svalnat breder du ut glasyren och dekorerar med mandelspån.
Lycka till och kom ihåg:

“Anything is good if it's made of chocolate.”
― Jo Brand

I ljus & Kärlek
Wakanda

2 kommentarer: