Våren är på ingång.
Ingen lämnas oberörd av solens strålar, efter vinterns mörker.
Snart blir dagarna ännu varmare och alla sallader och frukter smakar så mycket mer - när det är varmt ute.
Jag känner att soppor hör till höstens- och vinterns mat, men här kommer ett recept på en fyllig och god tomatsoppa, gjord på enbart tomater och kryddor!
Kanske sista för säsongen?
Som tilltugg passar dessa supergoda pizzasnurror.
Till soppa för 4 personer behöver du:
1 kg körsbärstomater på kvist
4 stora tomater
1 färsk röd chilifrukt
4 vitlöksklyftor
2 rödlökar
1 kruka färsk basilika
Lite crème fraiche
4 msk balsamvinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta av tomaterna från kvistarna, skär de stora tomaterna i fyra delar och lägg alla tomaterna i en långpanna. Skär chilin i hälften och ta ut kärnorna. Lägg i långpannan tillsammans med tomaterna.
Ringla över ordentligt med olivolja. Salta och peppra. Pressa över vitlöksklyftorna. Rör om och ställ sedan in i ugnen i ca 15 minuter.
Finhacka rödlöken och fräs upp i en kastrull med lite olivolja, på svaga värme tills löken blir lite genomskinlig. Rör sedan ned balsamvinägern och låt den koka ner.
När tomaterna i ugnen är klara tar du ut dem och häller ner alltihop i kastrullen.
Låt stå på svag värme en liten stund. Ta sedan mixerstaven och mixa soppan.
Späd ev med lite vatten. Klipp ner basilika och smaka av.
Servera med en klick crème fraiche och en klick avokadomousse.
Avokadomousse är som guacamole utan vitlök.
Mixa bara avokado, lite salt och lite pressad lime. Passar väldigt bra till soppan.
Nu till pizzasnurrorna.
Det här knepet på enkel pizza lärde jag mig när barnen var riktigt små, som tips på sportlovsmat.
Du gör helt enkelt en pizzadeg, och kavlar ut den som en bulldeg.
Sedan brer du på tomatpuré, kryddar med lite basilika och oregano. Strör över rikligt med en god ost, rullar ihop precis som kanelbullar, skär i bitar och gräddar. Supermumsigt!
Här är dottern framme med kameran, men det är inte mina håriga armar på bilden, utan sonens ;)
Jag står bredvid och instruerar.....
Jag gjorde både "vanliga" med vetemjöl och glutenfria till våra kursdeltagare.
De glutenfria blir precis lika goda, bara en aning "krispigare", vilket funkar alldeles utmärkt!
Receptet till den glutenfria pizzadegen finner du här
Låt snurrorna jäsa en liten stund innan du ställer in dem i ugnen.
Så ser de ut innan gräddningen. Tyvärr har jag ingen efter gräddning bild, men ni får använda er fantasi.
Mycket uppskattade var de i alla fall.
Ja, det var dagens inlägg.
Hoppas ni alla njuter av solen, maten och livet
Ljus & Kärlek
Wakanda
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar