24 oktober 2013

Glutenfri Amerikansk Äppelkaka

Jag har gjort det igen!
Alltså, ändrat ett recept från "vanligt" till glutenfritt - och - där resultatet är godare än det traditionella!
Hur är det möjligt, kanske du undrar? Ja, faktum är att det undrar jag lite själv. Men så är fallet.
Potatismjöl är klart underskattat, eller så glöms det i alla fall ofta bort, för när jag tänker efter och läser mer om glutenfri bakning så är det ju så att potatismjöl faktiskt används med fördel till diverse tårtbottnar.  Dessutom är det suveränt att blanda med andra mjölsorter vid brödbakning, och för att inte tala om vid tillagning av en fantastiskt god gnocchi, som jag tidigare berättat. Om du är sugen på att prova så hittar du det receptet här.


Du behöver:
 100 gram smör, 2 ägg, 2-3 dl rörsocker, 1-2 tsk vaniljpulver, 4 medelstora äpplen, 2 dl potatismjöl, 1 dl havremjöl och kanel och strösocker.

Värm ugnen till 180 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör ned de torra ingredienserna och smöret.
Häll upp i en smörad non-stick form.
Skala äpplena och skär i klyftor.
Strö gärna lite socker och kanel över klyftorna innan du sticker ner dem.
Stick ned äppelklyftorna runt om hela formen, vilket mönster du önskar.
Strö över mycket kanel, och avsluta med strösocker ovanpå.
Grädda i ugnen i nedre delen i ca 35-40 minuter.
Servera med vaniljvisp.
Mums!

Kakan blev fluffig och porös men med en knaprig yta. Suveränt god.
Jag har förr om åren gjort en annan variant på vetemjöl, men den blev mer "stabbig", så oavsett om du tål gluten eller inte. Prova den här! Enkelt dessutom.
PS. Om du tycker kakan ser väldigt gul ut, så beror det på att våra höns lever ett suveränt bra hönsliv vilket betyder att vi får suveränt fina ägg med gulor som solen ;)


Lycka till!
Ljus & Kärlek
Wakanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar