31 oktober 2012

Kikärtsbiffar, bockhornsklöver, mango & ajvar


Efter dagens promenad var det så klart dags för lunch. Jag tänkte visa hur man enkelt kan göra en god och nyttig lunch. Jag hade några kikärtsbiffar kvar i kylen sedan ett par dagar. 
Till det bestämde jag mig för att testa matkorn, påbörja granatäpplet som fanns till ett bra pris på ica, samt några stekta grönsaker och lite sallad. 
Här ser ni resultatet


Det här använde jag; kikärtsbiffar, matkorn, broccoli, sparris, salladslök, soltorkade tomater, machegosallad, granatäpple, avokado, rostade solroskärnor, mango och bockhornsklöver, ajvar.
Kryddor: gurkmeja, koriander, örtsalt, olivolja och lite söt balsamvinäger


Jag kokade kornet med buljong i 8 min enligt förpackningen, hettade upp olivoljan i stekpannan och fräste på löken och kryddorna innan jag hade i resten av grönsakerna. På slutet la jag i lite soltorkade tomater och sist vände jag ner lite bockhornsklöver - första gången jag någonsin använt detta. Luktar fantastiskt gott men jag tyckte inte att det smakade nåt särskilt. Nyttigt dock.
Bredvid i pannan värmde jag biffarna. Under tiden la jag upp lite sallad, avokado och mango på tallriken. Som tillbehör provade jag stark ajvar som var fantastiskt gott i kombination med mangon.

Hoppas ni känner er inspiration vakna:) Hela min idé är ju att ni ska använda det ni har hemma och våga prova att kombinera det. Lycka till!

I Wakandas kök...

Det har varit några fullbokade dagar så därför har jag inte lagat så mycket mat. 
var på Inre Harmonimässan i söndags och hade en mycket trevlig dag med min familj. Nu väntar strax dagens Må Bra Promenad, och sedan diverse projekt. Bland annat skall lördagens festbuffé planeras och börja förberedas, på temat Höst med lite Halloween inslag. 
Igår var dottern och jag på Panduro och där hittade jag lite spännande material som skall användas som dekor främst. Ätbart med för mycket socker egentligen, men kul med orange och svart marsipan, plus att jag köpte en cookiecutter i form av olika löv! Här skall skapas!
Under tiden får ni ytterligare en fin bild som dottern tagit. Vill ni se mer av hennes fantastiska fotografier gå in här fotografemme.blogspot.com


28 oktober 2012

Amerikansk äpplekaka


I går var det det så dags att göra en äppelkaka. Tyvärr har vi inga egna äppelträd här, så det blev på köpta äpplen, men det fungerar ju precis lika bra. Jag använde  Icas eco Golden Delicious.
Kakan blir väldigt saftig och god att äta som den är, men självklart - tycker jag - ännu godare med vaniljsås.
Jag ska prova att göra den helt gluten-och laktosfri vid nästa tillfälle och hoppas hitta en bra lösning, men den jag gjorde igår innehöll vetemjöl och bara 1 dl bovetemjöl.

Du beöver; 
150-200 gram smör
3 dl socker
3 st ägg
3 dl vetemjöl

1 dl bovetemjöl
1-2 tsk bakpulver
1-2 tsk vanillinsocker
1 liten nypa salt
1 dl grädde/mjölk

3-4 äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel

Gör så här; Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de torra ingredienserna och sist smöret och mjölken. Häll upp i smord och bröad form. Skala äpplena och skär i klyftor. Stick ner klyftorna tätt och till sist strö över rikligt med kanel och socker. Grädda i ugnen på 175-200 c i ca 40 minuter.



26 oktober 2012

Hönan och ägget....

Jag har ju ännu inte berättat att vi har höns! Förra våren blev drömmen som jag haft i många års tid sann, att skaffa egna höns. Det har varit otroligt lärorikt och väldigt väldigt roligt! En sak vi lärde oss väldigt fort är att flocken växer snabbt för flera av hönorna ville så väldigt gärna skaffa bebisar! Här kommer en bild på en av årets små fina kycklingar.

Hönorna är en del av min vardag, och genom att lära känna dem som olika individer med sina egna personligheter, har det ytterligare stärkt min åsikt kring djurhållning i allmänhet men också vikten av att vi köper krav-och ekologiska ägg. eller ägg från frigående hönor! 
Det är så lätt att vi gärna tar det billigaste alternativet, men jag hoppas verkligen att vi ska bli mer och mer upplysta och förstå hur stort vårt inflytande som konsumenter är när vi gör våra val i livsmedelsaffärerna. 
Därför är jag så lycklig över våra egna ägg som vi tacksamt tar emot varje dag.

Färska ägg från lyckliga hönor!

Här kommer en sommarbild från en del av vår hönsflock fritt spatserande i trädgården. 
Hönsliv när det är som allra bäst! 
Idag blåser det dock jättekallt och de går bara ut korta stunder i hönsgården, övrig tid är de inne i hönshuset. Annars måste jag säga att de är ute i de mest ogästvänliga väder. Fick de välja själva skulle de spatsera fritt i trädgården året om men eftersom vi haft påhälsning av rovfåglar får de nöja sig med hönsgården under tidig vår, sen höst och vintertid. 

Så nu känner ni till hönsen, och äggen. Recept kommer snarast på diverse äggrätter! Allt gott så länge!

Finns här möjligen något gott att äta?

25 oktober 2012

Vitlöksplantering




Idag sken äntligen solen och jag har laddat för att planter ut vitlöken vi köpte för några veckor sedan på Ulriksdals trädgård. De två lökarna har stått inne i värmen och förberett sig för att komma i jorden. I morse var det -4,4 grader ute, så det börjar verkligen bli hög tid att få ned dem. Sagt och gjort. Fick börja med att förbereda jorden, då det mest växte ogräs där jag tänkt plantera. Eftersom vi flyttade hit i maj, har vi ännu inte något stort trädgårdsland - men planen är definitivt att börja odla mer av vår egen mat, så vitlöken är först ut!


Eftersom vår dotter är en fantastisk fotograf så är det hon som tog de vackra bilderna. Och nu när jag börjat anlita henne, blir det svårt att gå tillbaka till mina små bilder tagna med min mobil. Därför kommer det nu bara bättre och bättre bilder framöver!







                    Titta så fint de sitter. Nu är det bara att vänta till sommaren för första skörden !

24 oktober 2012

Mathavre för första gången

Här är en bild på dagens lunchtallrik. Jag har inte ätit tofu på några dagar så kroppen ville gärna ha det idag. Dessutom var jag spänd att prova mathavren jag köpte igår.
Du behöver:
Tofu
Broccoli
Selleri
Soltorkade tomater i olja
Spetspaprika
Salladslök
Vitlök
Zucchini
Olivolja
Gurkmeja
Ingefära
Oregano
Spiskummin
tillbehör; en halv tärnad avokao och lite färsk sallad, ev lite creme fraiche.

Jag gjorde så här;
Börja med att koka havren, 12 min och lägg i buljong i vattnet istället för salt. Därefter är det bara att hacka de grönsaker du vill ha i, börja med oljan och kryddorna i pannan på medelvärme och sedan är det bara att ha i de grönsaker som du valt. Sist rörde jag ner havren.
Smaklig måltid!



23 oktober 2012

Min nya passion - mango!

Jag har nog provat mango någon gång men alltid tyckt att den smakat skumt. Som tur är har jag en väninna som ofta haft mango i salladen när vi varit bjudna på middag, så jag har provat att smaka och förstått att den måste vara mogen! Så nu under hösten är det säsong runt om i världen, och ica har haft mango till bra pris som dessutom har en liten etikett som säger mogen! Förträffligt! Så jag köper mango och äter som mellanmål, och som jag njuter! Jag är helt såld. När jag glatt skalat och smakat på den nyinköpta frukten med ett smaskande får fram ett Mmmmmmm, då säger dottern; var mangon bra? Mmmmm blir mitt svar.
Så ett tips! Prova MOGEN mango! Underbar som den är men också suverän i sallader och annat.
Återkommer om det...

Grön ärtsoppa!



Som jag tidigare berättat så är det ofta soppa som gäller till kvällen. Idag blev det ärtsoppa gjord på gröna ärtor från gogreen. Det enda är att man behöver ha lite framförhållning eftersom ärtorna ska blötläggas minst 6 timmar, gärna över natten. Nu hade inte jag sådan framförhållning så som natten, utan la ärtorna i blöt vid lunchdags och kokade dem i ca en tim från kl 18.00.
Ibland fräser jag olja och lök först innan jag häller på vattnet, men idag kokade jag bara ärtorna tillsammans med buljong och mot slutet hackade jag ner lite salladslök och pressade en vitlök. Efter att det kokat ca 10 tillsammans tog jag mixerstaven och sedan var det klart! Smakade av med lite salt och vitpeppar.


Som ni ser var jag hungrig för mackan är redan påbörjad. Det blev ett rågbröd från wasa utan vetemjöl (!)

22 oktober 2012

Tomatsoppa


 Har varit på stan idag och därför blev det myslunch på en indisk restaurang i Uppsala. Tyvärr var det vegetariska utbudet ytterst begränsat på dagens buffébord, men gott var det i alla fall!
När vi kom hem på eftermiddagen lyste solen så vackert över gårdsplanen varför jag delar det med er med den här bilden. Jag fullkomligt älskar platsen vi bor på!


På senare tid har jag blivit inspirerad av Ayurveda och en bok jag läser. Där rekommenderas att äta ett större mål på dagen och ett lättare på kvällen, gärna en soppa eller gryta varför jag oftast äter soppa på kvällen. Så kvällens middag blev lite rörig; det blev kyckling och potatismos till grabbarna, kikärtsbiffar till dottern - som inte åt så mycket till lunch, och en snabb och enkel liten soppa till mig. Crazy kan tyckas men så gör vi.....
Angående soppan; Jag såg i en tidning att det var en bra idé att skålla tomaterna först, vilket jag inte provat förut, så jag fräste ihop lite lök, vitlök, en stjälk selleri och timjan i olivolja. Snittade två stora tomater med kryss upptill, i med lite buljong, och hällde på lite vatten. Sen fick det koka medan vi lagade den andra maten. Sedan plockade jag upp tomaterna och drog bort skalen, så fick det puttra ca 15 min till. Efter det mixade jag allt med mixerstaven och så var min soppa klar. God, och inte alls så söt som den brukar bli med färdiga krossade tomater. Extra gott med några flarn av riven parmesan!
Önskar er alla en trevlig kväll!



21 oktober 2012

Salsa!

Majstortillan blev inte bra, jag hade tyvärr fel majsmjöl hemma - bara sådant man bakar polenta på och resultatet var en besvikelse måste jag tyvärr meddela. Dock slog inspirationen till och jag bestämde mig för att göra en egen salsa, inte heller den planerad utan jag fick ta vad som fanns; tomater, salladslök, vitlök, torkad chili och persilja. Jag mixade allt i min lilla matberedare som är perfekt till det mesta och voila! God salsa! Kul att den blev så bra. 




Det fick bli några majschips istället. Egen guacamole, salsa, bönor, quorn och sallad med böngroddar och några oliver. Mums!

Medvetna val utan tillsatser



Ikväll blir det tacos....inte världens mest originella idé men trevligt när hela familjen kan äta samma mat, vilket tyvärr inte händer alltför ofta. Det kommer att stekas köttfärs till de två männen i familjen och jag och dottern kommer att steka quornfärs. Jag har inte riktigt förstått det här med quorn förut, och har även här nyligen lärt mig att quornet förstås (!) tillhör de de livsmedel som är framtagna på genmanipulerad väg. Inte ok, och jag kommer att i fortsättningen undvika detta. Det finns annan vego-färs men dottern i huset gilllar quorn och det var vad som fanns hemma idag - så jag kompromissar.
Jag försöker undvika färdiga kryddmixer i det längsta eftersom de nästan alltid innehåller märkliga saker som jag inte vill ha i min kropp. Det jag är mest uppmärksam på är glutamat som är en smakfärstärkare. Men allt som inte är naturliga ämnen vill jag undvika. Därför blir jag såååå lycklig när jag läser innehållsförteckningen på den nya Santa Marias Organic taco Spice mix. Den innehåller i stort sett bara kryddor, dock tyvärr fortfarande socker??? Ingen förstår varför! Men hur som helst inga läskiga tillsatser i övrigt. Pluspoäng tycker jag!
Dessutom skall jag prova mig på att steka några majstortillas på enbart majsmjöl, till mig i alla fall. Jag återkommer med rapport ;) Resten av familjen äter nog de vanliga vetetortillas vi har hemma.

När vi nu ändå pratar smarta produkter för den som inte vill ha en massa "konstigheter" i sin mat, så har jag rätt nyligen upptäckt flera bra buljonger som är utan smakförstärkare, socker mm. Bio Foods ekologiska Lantbuljong och Renée Voltaires Lantbuljong! Gillas! Om du istället använder Knorrs vanliga buljong innehåller den väldigt lite kryddor men istället saker så som; mononatruimglutamat, dinatriumguanylat(vet jag inte ens vad det är!) och jäst mm.
Renée Voltaires Lantbuljong - Gillas!

20 oktober 2012

God morgon!

Brasan sprakar i öppna spisen, och jag har just bakat smarriga frukostbröd i min muffinsform. Önskar er en sagolik lördagsmorgon. Återkommer med fler recept.

Till frukostmuffins med yougurt
Du behöver:
Naturell lätt- eller vanlig yougurt - ca 5 dl
Bikarbonat - ca 2 tsk
Honung - 0,5 - 1 dl
Rågmjöl - ca 3 dl
Salt - ca 1 tsk
Bovetemjöl - ca 2 dl
Solrosfrön - ca 1 dl
Hela linfrön - ca 0,5 dl


Gör så här:
Det här är första gången jag gjorde just dessa frukostbröd. Tog helt enkelt vad jag hade hemma. Jag bara gjorde - så därför anger jag inga exakta mått, för det är upp till varje person att känna in vad som funkar, också att det ska funka beroende på vad du har hemma, men det här är svårt att misslyckas med. Yougurt och bikarbonaten funkar. Om du inte har honung kan du ta lite sylt, men jag rekommenderar något "sött" eftersom det är ett frukostbröd och med yougurten funkar det utmärkt. Jag brukar ha massa nötter och diverse. Det är bara att ta det du gillar! Jag håller på och experimenterar med att utesluta vetemjöl och hittills funkar det bra! Men om du vill ha i vetemjöl byter du bara ut bovetet mot vanligt vete istället. Jag använder också laktosfri yougurt, men som sagt tanken är att du ska kunna bli inspirerad och sedan göra något som du själv föredrar.
Blanda alla ingredienser i en bunke. Idag använde jag muffinsformen utan papper och bara smörjde den med olivolja. Just för att det skulle bli klart fort i ugnen. Det går ju utmärkt att ta en avlång sockerkaksform istället och göra en limpa.
Lycka till!

19 oktober 2012

Rester till middag

Har varit på IKEA idag och inköpt lite roliga och fina nya köksattribut :) Dock är jag förkyld och hade ingen riktig energi att skapa någon större middag så det fick bli ett hopkok av rester ifrån kylen. Jag hade qinoa, lite grönsaksröra, lite tofu i koksmjölk. Till det la jag några färska sparrisar, grönsallad, mungbönsgroddar och en halv avokado. Snabbt, enkelt och gott. Tallriken är ny för dagen. Jag är mycket nöjd.

18 oktober 2012

Frukostgröt

Jag älskar frukosten! Och då speciellt min stund med mitt morgonkaffe. Men på senare tid ( läs senaste 3 månaderna) har jag ändrat mina vanor lite och grundar alltid med en kopp varmt vatten med färsk ingefärsrot i. Dessutom har jag helt slutat med vete vilket min kropp verkligen gillar!
Därför experimenterar jag en hel del med bovetegröt, även om jag även ibland äter fiberberikad havregrynsgröt. Finns många olika sätt man kan variera sig på, så jag tänkte bidra med två bilder tagna under hösten på min frukostgröt!
Bovetegröt med kanel, pumpakärnor och nektarin

Fiberberikad havregrynsgröt med valnötter, rivet äpple, blåbär och pumpafrön

17 oktober 2012

Kikärtsbiffar till middag


Planen för kvällens middag var kikärtsbiffar. Dock hade jag ingen riktig idé om vad jag skulle ha till dessa. Jag inte handlat på ett tag så ikväll fick det bli vad huset eller rättare sagt kylskåpet förmådde och resultatet var lök, vitlök, zucchini och tomater.
Jag börjar alltid med att hetta upp lite olivolja i pannan för att sedan tillsätta kryddorna och löken. Ikväll blev det stående favoriter så som gurkmeja, lite curry, färsk vitlök och även lite spiskummin + grönsaksbuljong. Resultatet var riktigt lyckat!


Kikärtsbiffarna är superenkla att sno ihop.
För att piffa upp det hela la jag till en halv avokado med lite vitlöksdressing.

Till kikärtsbiffarna använde jag:

2 förpackningar ekologiska kikärtor
lite sojamjöl (ca 0,5 dl)
1 kruka persilja
olivolja
grönsaksbuljong
2 rivna vitlökar
spiskummin - mycket!
Lite flingsalt

Skölj kikärtorna och blanda allt i en bunke. Mixa med mixerstav. Forma små biffar eller bollar och stek i lite olivolja, gärna i en teflonpanna. De blir rätt mjuka i konsistensen så var lätt på handen!
Kikärtor innehåller mycket protein och är väldigt gott.  Kryddningen går ju att variera så det är bara att experimentera, men om du gillar den traditionella falafeln så får du inte glömma spiskummin! Den gör i min smak den stora skillnaden. Vill man kan man ju även panera biffarna i tex sesamfrön, eller nåt annat kul.
Smaklig spis och lycka till!



Första inlägget

Jag är självlärd kock, diversearbetare dagtid men min stora passion är vegetarisk mat!
Bor sedan maj månad i ett hus på landet tillsammans med min man, mina två "tonårsvuxna", 4 katter och en flock höns. Under många års tid har jag lagat mat för många människor och ofta fått frågan; kan vi få receptet? Eftersom jag till största delen lagar mat utan recept, har det ibland inneburit vissa svårigheter i att kunna ge svar. Nu har jag i alla fall bejakat min dröm om att börja skriva en blogg- så här är den.

Att laga mat med kärlek och intuition

Alla kan laga mat. Jag har lärt mig själv, genom att prova olika saker, ta till mig nya idéer och för att jag har lätt för att känna kreativitet och inspiration när jag lagar mat. Jag tänker inte så mycket. Även när vi hade Wattholma kursgård och skulle planera mat för flera dagar och deltagare, var jag självklart tvungen att tänka långsiktigt och planera inköpen, men även då, blev resultaten bäst när jag kunde göra ändringar från det tilltänkta och följa impulserna som kom. 
Självklart behöver man ha provat några gånger för att se vad som funkar och inte, men på det stora hela så handlar det om att ha många olika ingredienser tillgängliga, och att ha en grundplan som funkar, men som tillåter förändringar beroende på vart inspirationen tar dig, och sen är det bara att sätta igång.

Jag hör ofta att människor säger att de känner att jag lagt ner kärlek på maten jag lagar. 
Jag har funderat en del kring det. Visst är det så att när man tycker att något är roligt så blir resultatet bättre. Men jag tror att det viktigaste faktiskt är intentionen. Som i så många andra situationer. Om din intention är att skapa något nyttigt, gott och uppskattat av de som skall äta, då lägger du automatiskt ner din energi och din kärlek, i det du gör. Eftersom allt ÄR energi, har vi ju här en möjlighet att välja. Hur vi känner, vad vi tänker, om vi är stressade osv medan vi tillagar maten.

Mat – vad är det som gör att det väcker så starka känslor? I alla fall om du påbörjar ett mer ingående samtal med någon. De flesta har ett specifikt förhållande till mat. En del älskar mat, en del bryr sig inte. En del är otroligt fokuserade och strikta i vad de äter, andra äter vad som helst. Några har starka etiska åsikter om vad som är ok att äta. Andra tycker inte att det är viktigt. En del har lärt sig lyssna till vad de mår bra av och väljer mer och mer att följa det. Andra tycker ”bara” att det ska vara gott. Åsikterna är otroligt många, och det jag har lärt mig är att vi alla har ett mycket intimt förhållande till den mat vi äter. 
Dieterna avlöser varandra. Det finns kokböcker om dem alla. Jag är ingen expert på näringslära, MEN jag har lagat mycket vegetarisk mat, under många år, som många människor uttryckt önskemål om att ta del av, varför jag gärna delar mina erfarenheter.


Ledorden för min matlagning förutom det självklara Vegetariskt är; Inspiration, Intuition, Frihet och Enkelt!

Så, nu kör vi!